lauantai 27. heinäkuuta 2019

Astianpesukoneen hankinta

Ostimme Gigantista astianpesukoneen pyytäen koneen ”kaikilla herkuilla” asennettuna ja vanha pois vietynä.

Astianpesukoneen toivat ja vanhan veivät pois ystävälliset ja ammattinsa osanneet Gigantin alihankkijan, FSN Logistic Oy:n pojat. He kuitenkin kertoivat, että lastulevyssä olevan läpimenon laventaminen muutamalla sentillä ei kuulunutkaan asennukseen vaan piti järjestää erikseen itse. Olemassa olevan reiän suurentaminen kun on ”rakenteellinen muutos”. Vanhan reiän kautta letkun päässä oleva sulkuventtiili ei olisi mahtunut. Pojat olisivat kyllä osanneet poraa käyttää, mutta se oli ehdottomasti kielletty. Myönsivät, että kysymys ei ole kovin suuresta työstä.

Pojat ehdottivat, että kiinteistöhuolto voi tehdä poraamisen. Kiinteistöhuollosta kysyessä selvisi, että kiinteistöhuollon timpurit ovat kuitenkin nyt heinäkuussa lomalla ja viimeisen tiedon mukaan ehtisivät tähän hommaan lokakuulla. Itse en selkärankareumani vuoksi mitenkään taivu alakaappeja porailemaan.

Ongelmasta kuultuaan Gigantti suhtautui asiaan hyvin ja järjesti asentajaksi toisen firman, Oulun Kodinkone palvelun, jonka asentajille poran käyttö on sallittua. Tosin heitä ei lopulta tarvittu poraamaan, kun kiinteistöhuollon päivystävä huoltomies käväisi poraamassa aukot suuremmiksi, eikä edes laskuttanut siitä,  ja Oulun Kodinkone palvelun pojat vain laittoivat astianpesukoneemme paikalleen.

Kaiken jälkeen jään ihmettelemään, että miten tarkka ja tietäväinen ostajan pitää olla kaikista asennuksen yksityiskohdista, kun ostaa kuitenkin melko arkipäiväisen, keittiökaapistoon sijoitettavaksi tarkoitetun kodinkoneen. Ja miten tarkkaan sopimusehdot pitää lukea ja vaatia niihin täsmälliset tulkinnat.

Ostettaessa minulle ei edes juolahtanut mieleen, että vähäiset, koneen toimimiselle välttämättömät puutyöt eivät kuuluisi asentamiseen. Kysymys on kuitenkin laitteesta, joka on suunniteltu ja tarkoitettu sijoitettavaksi keittiökaapistoon, jossa koneen yhdistäminen vesipisteeseen saattaa vaatia jopa kokonaisen aukon tekemistä kaapistoon. Läheskään aina vesipiste ja pistorasia eivät ole samassa kaapiston osassa kuin kone. Vaikka olisin oivaltanut uuden laitteen sulkuventtiilin olevan pari senttiä liian suuri vanhaan aukkoon ja huolellisesti lukenut sopimusehdot, mitä en kyllä tehnyt, en olisi osannut kuvitella, että kaapistossa jo olevan reiän leventäminen on ”rakenteellinen muutos”.

Olettaisi ison kodinkoneliikkeen pystyvän tällaisen asian selvittäminen jo kauppaa tehtäessä. Tai jopa sopivan alihankkijansa kanssa siitä, että asennustyöhön kuuluvat myös vähäiset, välttämättömät puutyöt. Tuskin se, että tämän vuosituhannen ensimmäisen vuosikymmenen aikana tehtyjen läpivetojen mitoitus poikkeaa nykyisten sulkuventtiilien vaatimasta koosta voi olla kovin harvinainen tilanne. Meidän vuonna 2004 valmistuneessa talossamme tilanne on todennäköisesti sama melkein joka huoneistossa ja tässäkin talossa huoneistoja on kymmeniä.

1 kommentti:

SusuPetal kirjoitti...

Jessus, eipä ollut helppoa!

Vaan mukavaa, että tämä blogi päivittyy!!