maanantai 1. lokakuuta 2012

Ojakatu vai Madetojankatu

Kuvissa olevan harmaan rakennuksen edessä kulkeva katu on vielä tällä hetkellä Ojakatu. Se on Oulun ainoa katu, jonka nimi on säilynyt samana 1600-luvulta alkaen. Nimi viittaa Kaupunginojaan, jota myös Plaanaojaksi tai Laanaojaksi nimitetään, ja joka kulkee Oulun läpi laskien mereen ylemmän kuvan alareunassa olevan sillan kohdalla. Toisaalta kadun nimi on luvattu muuttaa suuren oululaisen, Leevi Madetojan mukaan, Madetojankaduksi tai Leevi Madetojankaduksi jo ammoin 1950-luvulla, kun Madetojan patsas pystytettiin Plaanaojan toisella puolella olevaan Madetojanpuistoon. Ojakadun nimen mahdollinen muuttaminen on tällä hetkellä kuumin paikallinen kysymys Oulussa. Itse kunnioittaisin Ojakadun nimen pitkää ikää ja etsisin jostain kulmilta toisen vaihtoehdon Madetojankaduksi.


Ojakatu

Ojakatu (1)

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Ojakadulla keltainen rakennus on entinen poliisilaitos jossa oli putkia johon liikaa juhlineita juhlijoita toimitettiin säilöön. Poliisilaitosta kutsuttiinkin Ojakadun diskoksi.

Kun poliisilaitos muutti tiloista pois tilalle tuli nuoriso ja kulttuuri keskus Nuku. Nimi vaihdettiin myöhemmin Valveeksi.

Ink Narrative kirjoitti...

Kiitoksia tuntematon! Muutin itse Ouluun vasta 80-luvun alussa. Varmaan pelkästään sen vuoksi Ojakadun disko on jäänyt tuntemattomaksi ;)