sunnuntai 22. huhtikuuta 2012

First We Take Manhattan

Jennifer Warnes levytti vuonna 1987 Leonard Cohenin kirjoittaman kappaleen First We Take Manhattan. Seuraavana vuonna Cohen levytti kappaleen itse albumille I'm Your Man.

Mahdollisesti kappaleen alkuperäinen tarkoitus oli ironisoida länsisaksalaista Punaista armeijakuntaa, mistä vihjeen antaa Warnesin levytyksen alussa ja lopussa oleva saksankielinen uutislähetys. Vuoden 2001 WTT-iskun jälkeen sanat yhdistettiin islamistien terroriin, kuten Cockerin tulkinnasta tehty video kertoo. Joe Cocker tosin teki coverinsa jo pari vuotta aiemmin eli 1999.

Hyvän coverin biisistä on tehnyt myös REM vuonna 1992.

Alla ensin Cohenin oma vuoden 1988 levytys, joka muistuttaa aikansa euro-diskoa. Keikoilla hän on sittemmin esittänyt laulua funkimaisella sovituksella. Cocker taas tulkitsee biisin rockmaisemmin.

Lisää sunnuntaiklassikoita on täällä.
10 kommenttia:

Ari kirjoitti...

Mielenkiintoinen biisi, hieno tunnelma, johon Cohenin matala ääni sopii hienosti!

Askartelin itte kirjoitti...

Molempi parempi. Tätä laulajaa on tullut kuunneltua aikanaan.

Tuima kirjoitti...

Cockerin tulkinta miellyttää näistä kahdesta enemmän, mutta ei tämä kappale koskaan minään versiona ole kyllä kuulunut suosikkeihini.

Yaelian kirjoitti...

Minulla oli aikoinaan Jennifer Warnerin albumi,jossa oli tämä kappale,ja pidin sitä kauniina,silloin.MOlemmat näistä hienoja mutta itseäni miellyttää enemmän Cockerin versio.

mariar kirjoitti...

Tykkään kanssa Cockerin versiosta enemmän. Vaikka Cohenissa on tietty oma charminsa. Cocker onnistuu mielestäni tekemään tästä enemmän musiikkia, Cohen on enemmän kertoja, noin vokalistina.

Marleena kirjoitti...

Jotenkin selkäpiitä karmivia molemmat...

lepis kirjoitti...

Tuota Cocerin versiota en ollut aiemmin kuullutkaan. Se oli aika freesi, tosin en katsonut videota.

Manhattanilla on ihan kivaa!

Kari kirjoitti...

Kiitoksia kaikille. Minulle Cohenin versio on ainoa oikea, mutta Cocker osaa kyllä osaltaan tehdä biisistä omanalaisensa :)

*itKuPiLLi* kirjoitti...

Cohenin versio on yksi ihan kaikkien aikojen lempibiiseistäni, Cockerin versiota en ollut aiemmin kuullutkaan, video toi ihan uuden merkityksen tähän biisiin. Huh.

Kari kirjoitti...

Biisin kertosäkeen profeetallisuus huomattiin aika pian WTT-iskujen jälkeen, ja varsinkin kun Berliinissä todella oli aineksia toiseksi kohteeksi.