sunnuntai 21. marraskuuta 2010

El Condor Pasa

Marraskuun selätys on päätynyt Peruun, jossa ilmeisesti ainoa maailmanmaineeseen päätynyt perulaissävelmä soi Machu Picchun raunioiden keskellä paikallisena intrumentaalina.(Voluumia kannattaa säätää vähän alaspäin)

Daniel Alomía Robles teki 1913 perulaiseen kansanmusiikkiin pohjautuvan kappaleen El Condor Pasa. Paul Simon kuuli sen Pariisissa Los Incas yhtyeen konsertissa ja teki siihen englanninkieliset sanat. Simon sai yhtyeen jäseniltä väärää tietoa ja kuvitteli tekijän tuntemattomaksi. Biisistä tuli Simon&Garfunkelin tulkintana maailmanhitti ja sittemmin Simon selvitteli tekijänoikeuksia Roblesin pojan kanssa hyvässä sovussa käräjäsalissa.

Lisää talvisen marraskuun sunnuntaiklassikoita on täällä.


7 kommenttia:

Halo Efekti kirjoitti...

Suomeksi Intro-lehden Iskelmäjahdin myötä pinnalle noussut Markus levytti tämän nimellä - vain kotka lentää aurinkoon
http://www.youtube.com/watch?v=hfzOtbdrr10

Tykkään kaikista versioista vieläkin, kaunis ja ajaton piisi

Tuima kirjoitti...

Simon&Garfunkelin esittämänä El condor pasa kuuluu nuoruuteni soundtrackille. Tarpeellista oli kuulla taustoja, mutta silti duon lainabiisi taitaa edelleenkin olla minulle tärkein. Tässä oli iloa mukana ja eri tavalla liitelyä, eli oikein hyvä!

SusuPetal kirjoitti...

Olen aina ollut vähän allerginen huilumusalle, etenkin panhuilu saa kylmät väreet kulkemaan.

Klassikko, mutta ei minun makuuni, eikä Simonin ja Garfunkelin versiokaan oikein iske.

Viides rooli kirjoitti...

En ole SusuPetalin lailla allerginen huilumusiikille, mutta panhuilua sain 1990-luvulla kuulla riittämiin, kun Machu Picchu -yhtye päivysti milloin Kolmen sepän patsaalla, milloin Kauppatorilla, ja taisi bändi kiertää ahkerasti myös muualla Suomessa. Heittävätköhän Etelä-Amerikan poijaat vielä keikkaa?

Valitsemasi versio soi komeasti. Oli myös kiinnostavaa kuulla laulun taustoista ja tekijänoikeudellisista selvittelyistä.

Anonyymi kirjoitti...

Jotkut Simon & Garfunkel -hitit ovat kolahtaneet minuunkin (esmes Boxer on minusta hieno) mutta El Condor Pasasta he minusta tekivät niin valjun siloitellun lälläriversion että olisi minusta saanut jäädä se tekemättä. Originaalisoittimin soitetut folkkiversiot soivat rouheasti, näistä tykkään. Tämä valitsemasi on hyvä.

Muuten, tästä tuli mieleen viimeaikainen uutinen:
http://www.andina.com.pe/ingles/Noticia.aspx?Id=wRlOFHJBPHc=

En voi mitää sille, että minusta on jotekin hölmöä että Machu Picchulle halutaan raahata esiitymään Sting & Bono, juhlavuotta juhlistamaan. Minusta tuollaisessa tilaisuudessa pitäisi soida Andien oma musiikki, miljonäärisupertähdillä ei ole yhtään mitään tekemistä asian kanssa.

Yaelian kirjoitti...

Minäkin tunnen tämän eniten Simonin ja Garfunkelin versiona,vaikka pidin siitä vähemmän kuin albumin muista kappaleista.Hyvä kappale tämä on kuitenkin ja Perussa tuli paljonkin tämäntapaista kuunneltua.

timbut kirjoitti...

Tää on varmaan niin vaikka-minä-versiona puhkikuultu, ettei enää korvat kestä. Perulle kyl' voidaan antaa täydet pisteet.