lauantai 26. joulukuuta 2009

Totisen pojan jenkka

Sunnantaiklassikoissa ei ole teemaa, mutta lepis on kuitenkin merkinnyt päivän kohdalle "laiskan letkeä musiikkihetki". Videolla oleva Georg Malmsténin säveltämä ja sanoittama laulu passaa minusta ajatukseen.

Totisena poikana en voi olla muistamatta, että tasan 70 vuotta sitten, joulukuussa 1939, suomalaiset olivat 30. marraskuuta alkaneen Talvisodan alkutaisteluissa pysäyttäneet lukumääräisesti ja kalustoltaan ylivoimaisten venäläisten hyökkäyksen kaikilla rintamilla ja paikoitellen ryhtyneet vastahyökkäyksiin. Näinä päivinä,  reilut kolme viikkoa sodan alkamisen jälkeen suomalaiset aloittivat vastahyökkäyksen mm. Suomussalmella, jossa venäläisten 163. divisioona oli sodan alkuvaiheissa nopeasti edennyt Suomussalmen kirkonkylään. Suomalaisten vastahyökkäyksen kirkonkylän takaisinvaltaamiseksi aloitti Ryhmä Kari aamulla 27.12.1939 hyökkäämällä Oraviselän yli Hulkonniemeen.


Muita sunnuntaiklassikoita on täällä.9 kommenttia:

Olli-Pekka Uusitalo kirjoitti...

Aivan, tota noin, mahtava biisi, sanoituksista löytyy niin tarinankäänteitä, asennetta kuin ajankuvaakin ja mielenkiintoinen oli myös saatteen historiaosuus.

Pisara kirjoitti...

Son totista meininkiä toi sota.

SusuPetal kirjoitti...

Malmstenin tuotannossa on monta helmeä, tämä yksi niistä.

Vaiheinen kirjoitti...

Mikäpäs tässä. Ei oikein meikäläisen genreä tämä, mutta vuoden ajan kunniaksi tällaisen voi aina kuunnella.

Tuima kirjoitti...

Ja Raatteen tien taistelut tulossa. kappale on takuuvarmaa Malmstenia, ei yleensä epäonnistuvalinta, kun valitsee Malmstenia. Erittäin hyvä ja tunnistettava ääni.

Kimmeli kirjoitti...

Hyvä Kari!
Malmsten on niin ikuinen.
Talvisotaa muistelen töissä jos vaikka minkälaisilla ohjelmilla!

Tommi kirjoitti...

Mä luulen varmaan, että tota noin, ihan mukavaa välillä kuunnella tätäkin Yrjöä. Ja muistuttaahan Malmsten aina jotenkin myös vanhasta suomalaisesta elokuvasta. Siitä ten points.

Kari kirjoitti...

Kiitokset kommenteista.

timbut kirjoitti...

Taisi olla pahempaakin kuin vain tosista touhua, huh-huh... Minkäs maa, kansa sijainnilleen tekee?