tiistai 7. heinäkuuta 2009

Suinulan muistomerkkiVideolla Suinulan verilöylyn muistomerkki.

Sisällissodan puhjettua tammikuussa 1918 Tampereen Suojeluskunta, vähän yli sata miestä, lähti pyrkimään kohti valkoisten hallussa olevia alueita. Johtajanaan sillä oli kapteeni Ernst E. Söderholm. Kangasalla joukko katkoi puhelinlinjoja, hyökkäsi yhteen työväentaloon ja yritti katkaista rautatien Ruutanan seisakkeen kohdalla. Sen perään lähti Tampereen Punakaartin lentävä osasto, jonka vahvuus oli 300 miestä. Lentävää osastoa johti laitosmies Kaarle Vilander ja varajohtajana toimi maalari Valdemar Sammalisto. Loppuvaiheessa tilanteeseen tuli mukaan myös Turun punakaartin ja venäläisten 200-miehinen osasto.

Punakaartin taistelukyky oli koko sodan ajan heikko, mutta ilmeisesti suojeluskunnan ei ollut sodan alussa paljon parempi, koska Tampereen lentävän osaston onnistui saartaa suojeluskuntalaiset Markkulan taloon Kangasalan Suinulan kylässä. Joukkiot ammuskelivat toisiaan tunnin verran ennen kuin suojeluskuntalaiset antautuivat. Siinä vaiheessa kapteeni Söderholm oli kuolettavasti haavoittunut.

Kun antautuneet olivat ulkona talosta, punaiset avasivat Sammaliston estelyistä huolimatta vankirivistöön tulen kivääreillä ja konekivääreillä. Suojeluskuntalaisista kuoli tulituksessa 14 ja haavoi 28. Lisäksi yksi mies ammuttiin myöhemmin ja Söderholm sekä toinen suojeluskuntalainen kuolivat kuljetuksen aikana.

Suinulan verilöyly oli alkusoittoa sodan raaistumiselle ja herätti laajaa huomiota rintaman molemmin puolin ja myös ulkomailla. Valkoisten puolella tapausta pidettiin oikeutuksena vangiksi jääneiden punaisten säännönmukaisille teloituksille taistelun jälkeen.

Lentävän osaston johtajat Vilander ja Sammalisto teloitettiin pian Tampereen valtauksen jälkeen.

Ei kommentteja: