torstai 9. heinäkuuta 2009

Mannerheim ja tamperelaiset

Mannerheim valtasi Tampereen johtamansa Valkoisen armeijan ylipäällikkönä alle kuukaudessa, mutta tamperelaisten sydänten jakamattomassa valloittamisessa hänen menestyksensä on ollut kehnompi.

Kuvan patsas oli alun perin tarkoitus pystyttää keskustaan, Koskipuistoon, ja jalustakin oli jo valmiina. Talvi- ja Jatkosodan marskina, Suomen marsalkan asussa hänet olisi sinne pystytettykin, mutta valkoisen kenraalin asepuku oli lopulta Tampereen valtuustolle ylikäymätön paikka. Niinpä patsas päätyi kahdeksan kilometrin päähän keskustasta Vehmaisiin, aika hankalasti löydettävään ja huonokulkuiseen paikkaan. Vielä nykyisinkin se on niin huonosti merkitty, että ulkopaikkakuntalaisen on vaikeaa löytää patsas.

2 kommenttia:

SusuPetal kirjoitti...

No, jo on patsas hyvin piilotettu, en edes tiennyt tuollaisen patsaan olemassaoloa, vaikka aikanaan Treella asuinkin muutaman vuoden. Tai ehkä tuota patsasta ei vielä ollut silloin tuolla?

Ymmärrän kyllä, että kovin keskeiselle paikalla trelaiset eivät Mannerheimia ole halunneet.

Kari kirjoitti...

Patsas on valmistunut 1939 ja pystytetty 1956. Kyllä se varmaan oli Tampereella sinun aikanasi :)

Juttelin tutkimusteni ohessa muutaman tamperelaisen kanssa aiheesta. Asenteet ovat puolin ja toisin edelleen sen verran kovia ja tulehtuneita, että varmaan parempi, ettei marski esiinny keskikaupungilla.