sunnuntai 10. toukokuuta 2009

Kuinka kaunis oli kerran Karjala

Sunnuntaiklassikkoni on äitienpäivän johdosta omistettu äitini muistolle. Hänelle Anneli Saariston laulama Evakon laulu oli läheinen.

Äiti evakuoitiin viimeisten siviilien joukossa Viipurista vasta talvella 1940, kun rintama tuli lähelle kaupunkia. Evakon laulun sanat muistuttavatkin enemmän isovanhempieni evakkotaivalta, jolle he joutuivat Uudeltakirkolta jo Talvisodan alussa.

Veikko Lavin sävellys ja sanoitus kertoo autenttisesti karjalaisten kohtalosta. Evakon laulu kuitenkin heijastaa kenen tahansa kotinsa ja kotiseutunsa jättämään joutuvan pakolaisen tuntoja. On ihan sama joutuuko jättämään Mogadishun, Jerusalemin, Uudenkirkon vai Viipurin. Vaikka laulu ei siitä kerro, karjalaiset kohtasivat sijoituspaikkakunnillaan paljon hyviä, lämminsydämisiä ja avuliaita ihmisiä, mutta myös tylyä piittaamattomuutta ja avointa vihamielisyyttä karjalaisia kohtaan. Samoihin asenteisiin törmäävät varmaan nykyisetkin pakolaiset.
14 kommenttia:

Yaelian kirjoitti...

Anneli Saaristo on upea laulaja ja tämä onkin vahva laulu sanoiltaaan.

Kari kirjoitti...

Anneli on todella taitava laulaja. Lavi osasi kirjoittaa vaikeista asioista inhimillisesti ja ilman katkeruutta. Se näkyy tämänkin laulun sanoissa.

Sooloilija kirjoitti...

Olen nähnyt joskus tv:ssä kun Saaristo esittää tämän laulun elävälle yleisölle; siinä kuluu nenäliinoja yleisöllä, ja laulajakin on vahvassa tunnetilassa.

Tätä harvemmin kuulee..

Anonyymi kirjoitti...

Tässä on täysi paketti Suomalaista historiaa. Upeaa!

Halo Efekti kirjoitti...

Evakoiden kohtalot on mullekin isän suvun kautta tutut. Isä läksi 4-vuotiaana talvisotaa pakoon Impilahdelta. Hieno valinta, nousi tippa linssiin :)

Suomi teki muuten karjalaisten asuttamisessa miehen työn, ei ole karjalaisia separatistejä pommeja heittelemässä kaduilla - vaikka se oli pienelle Suomelle valtava kansainvaellus.

Kari kirjoitti...

Sooloilija: Itketti melkein minuakin, kun tätä kappaletta valitsin.

lepis: Vieläkin kipeä osa Suomen historiaa.

Halo Efekti: Karjalaista verta on monilla suomalaisilla, niin paljon väkeä luovutetulta alueelta tuli.

Täytyy kunnioittaa silloisia vallanpitäjiä. Karjalaisten asuttaminen melkein kaatoi Suomen talouden.

Tuima kirjoitti...

Piti vähän miettiä voinko kuunnella tätä. Tuossa se soi, en tiedä kykenenkö kuuntelemaan loppuun asti. Tämä on näet minulle aina itketyslaulu. Nuo lapsenkasvoiset sotilaat ja öidin ainoa omaisuus sekä lottien tuoma taivaanmanna, isän kirje - buhuu, nyt mä kyynelehdin...

Kari kirjoitti...

Tuima: Nuo samat kohdat minullekin nostaa palan kurkkuun :)

Tuima kirjoitti...

Lavin sanat ovat yksinkertaisuudessaan niin koskettavat (ja se loppu kun kertoja kertoo pikkuveljelleen kuinka kaunis oli Karjala) ja Saariston esityksessä on tehoja kaiken sen yksinkertaisen laulamisen myötä.

SusuPetal kirjoitti...

Anneli Saaristo on upeaääninen tulkitsija.

Marika kirjoitti...

Hyvin koskettava kappale. Esittäjäkin upea!
Tunteet nousee pintaan.
Aihe läheinen omallakin kohdallani. Isäni perhe on aikoinaan evakkona tulleet. Eli molemmat isän puolen isovanhemmat karjalalaisia sekä toinen ehkä venäläinen osin. Paljon ois asioita tutkia, jos vaan innostus riittäs.

Timo kirjoitti...

Anneli Saaristo onkin viime aikoina ollut vähemmän esillä, mutta näemmä osaa kyllä laulaa.

Aurinkoa!

Kimmeli kirjoitti...

Ihana Lavin biisi, joka oli armoton sanoittaja!
Laulaja tuli minua viikko sitten vastaan kadulla :)

Kari kirjoitti...

Tuima: Se loppu on aivan koskettava!

Marika: Rajan pinnassa oli venäläisperäistä väestöä aika paljon. Isovanhempien naapuri oli venäläinen ja isoäitinikin puhui venäjää. Kuulemma keskustelivat siten, että naapuri puhui venäjää ja isoäiti suomea.

Kimmeli: Lavi oli hieno sanoittaja eikä aivan turha säveltäjäkään.

Jos näet Annelin uudestaan, kerro kiitokset kauniista kappaleesta :)