sunnuntai 26. huhtikuuta 2009

Diskoa

Lepiksen Sunnuntaiklassikkoiden teemana on tällä viikolla vanhat diskolevyt. Tässä Boney M:n, 70-luvun lopun eurodiskon yhden kärkinimen biisi "Ma Baker". Biisi on jäänyt mieleeni tapahtumasta, jossa olin käymässä luokkakaverin kotona ja hänen siskonsa huoneessa soi Ma Baker. Menimme katsomaan kun kolme tyttöä tanssi biisin tahdissa. Ei sen kummempaa, jäänyt vain mieleen.

Boney M on aidosti 70-luvun diskoa luonnehtiva kokoonpano: siinä ei juuri mikään ollut aitoa.

Ensimmäinen levy julkaistiin ennen kuin kokoonpanoa edes oli olemassa ja jäsenet palkattiin antamaan biiseille kasvot TV-esiintymisiä varten. Boney M:n musiikin loi Frank Farian, oikealta nimeltään Franz Reuther, yhdessä Hans-Jörg Mayerin kanssa eikä ilmeisesti kukaan muu tiedä kuka levytyksillä Farianin itsensä lisäksi lopulta laulaa. Hyvin harvoin he olivat Boney M:n jäseniä, vaikka kokoonpano aidosti lauloi konserteissa. Tunnetuin jäsenistä lienee Maizie Williams.

Ihan hyvää musiikkia tästä feikistä syntyi, vaikka biisitkin olivat lainatavaraa. Näin myös Ma Baker, joka on hittibiisi Boney M:n toiselta albumilta "Love for Sale". Kappale on alunperin Hans-Jörg Mayerin lomamatkalla löytämä tunisialainen kansansävelmä "Sidi Mansur", josta pojat tekivät diskobiisin. Fred Jay'n tekemien sanojen taustalla on 30-luvun lainsuojaton, Ma Barker, josta tuli Ma Baker, koska se "kuullosti paremmalta".27 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Aika pitkään tämä oli soittolistallani tälle päivälle yhtenä vaihtoehtona. Mutta on niin hyvä biisi, että sen voisi soittaa normisunnuntainakin ;D

Ou jee! Löytyy muuten levyhyllystäni!

Sooloilija kirjoitti...

Tämä on kyllä ihan huippu ja tuo nuoruuteni mieleen!
Hyvä kun laitoit. Minä en laittanut siksi, että tiesin jonkun tämän laittavan..

SusuPetal kirjoitti...

Jostain syystä Boney ämmää ei ole koskaan löytynyt levyhyllystäni. Ei tämä nyt niin paha ole.

Kari kirjoitti...

lepis: Onhan tämä hyvä. Multa ei löydy levyhyllystä, mutta pitää ehkä hankkia.

Sooloilija: Sitä minäkin pelkäsin, että joku muukin tämän laittaa. Tai ainakin jotain muuta Boney M:ltä, joka teki melko suuren osan 70-luvun kovista diskohiteistä.

Kari kirjoitti...

Susu: Kerkisit väliin. Ei löydy multakaan, mutta oikeastaan pitäisi löytyä.

*iTkUpiLLi* kirjoitti...

Mullakaan ei ollut itsella Boney M, mutta yhdella kaverilla toi kasetti kulki koko kesan mankassa, joten tuli kylla kuunneltua ihan puhki asti, ihan hauska ja tuli kivoja muistoja mieleen.

Kari kirjoitti...

Itkupilli: Jos on 70-lukua elänyt, tuskin tästä on jäänyt paitsi, niin suosittu biisi ja pumppu oli. Muistan itse metsästäneeni tätä mankalle ja olleeni katkera, kun siinä koskaan onnistunut.

Tuima kirjoitti...

Boney M ei edes tullut mieleeni kappaletta valitessani. Tuttu bändi, mutta ei mun suosikkejani. Kappale on varmaan niiden parhaimpia.

Papi kirjoitti...

On tämä tuttu vaikkei olisi discoillutkaan.

Nykyisinhän mimmit keikkuu bikineissä videoilla eikä sitä enää ihmettele kukaan. Tässä on mielestäni kyllä jotakin tosi härskiä meininkiä, ilman bikinejä :)

Viides rooli kirjoitti...

Sunnuntaiklassikkokierros on tänään todellinen Memory Lane. ;-) Boney M kuuluu ehdottomasti nuoruuteni musiikilliseen tapettiin, tätähän kuuli vääjäämättä discossa joka ikinen kerta. Silti tykkäsin silloin, ja tykkään yhä, enemmän funkista. Mutta Boney M on nappivalinta tämän viikon teemaan.

Kari kirjoitti...

Tuima: Joo, minusta tämä on Boney M:n parhaita, mutta olihan noilla muitakin kovia biisejä: Daddy Cool, No Woman No Cry, Rivers of Babylon, Sunny jne.

Papi: Boney M tosiaan keräsi mainetta tuolla visuaalisella puolella! Heidäthän oli valittukin kokoonpanoon enemmän ulkonäön kuin laulutaitojen perusteella ;)

Kari kirjoitti...

Viides rooli: Ehdit väliin. Itse asiassa pelkäsin, että disko -teemalla olisi pelkkää Boney M:ää, mulle tämä oli niin vahvasti sen genren ydintä.

Vaiheinen kirjoitti...

Ah... tää oli silloin joskus oikein ilmiö. Tulihan tätä kuultua, vaikka omalle suosikkilistalle Boney M. ei jäänytkään.

Kari kirjoitti...

Vaiheinen: Ilmiö Boney M oli ja kilpaili jossain vaiheessa itsensä Abban kanssa. Kumma muuten, ettei yhtään Abbaa tähän haasteeseen.

Vaiheinen kirjoitti...

Kari: Totta muuten. Missä ABBA? Kenties liian ilmeinen.

Kari kirjoitti...

Varmaan liian ilmeinen. Abban tietty jatkoi huipulla diskohomman hyydyttyäkin. Toisin kuin Boney M, vaikka kokoonpano taitaa vieläkin esiintyä.

Timo kirjoitti...

Ja tämäkin toi paljon muistoja - näillä olikin aika monta tarttuvaa kappaletta.

Ja mieleen tulee heti Suosikista Nyrok City ja sen sarjakuva ponistä ja ämmistä. :-)

Kari kirjoitti...

Timo: Lainabiisejä, niistä oli helppo valita tarttuvia. Mutta oli niissä aina jotain omaa boneyämmämäistä.

Nyrok City oli välillä ihan hauska.

Yaelian kirjoitti...

Tää oli tosiaankin niin suosittu aikoinaan kun tuli joka tuutista.Muhun tosin ei koskaan kovasti purrut.

juanita kirjoitti...

70-luvulla en vaippahousuissani päässyt tätä tanssilattialle asti kokeilemaan, mutta 80-luvulla otin sitten vahingon takaisin korkojen kanssa limudiskoissa, joissa tämä klassikko kuului vakiosettiin edelleen :)

Kari kirjoitti...

Yaelian: Tulihan näitä tosiaan joka tuutista :)

juanita: Kyllä varmaan, Boney M taitaa vieläkin kuulua limudiskoissa!

Hane kirjoitti...

Tuttuakin tutumpi on tämä kappale, vaikka en mikään diskohile ollutkaan ;o)

Kari kirjoitti...

Hane: En minäkään ollut missään tapauksessa diskohile, mutta väkisin nämä biisit oppi tuntemaan :)

Sooloilija kirjoitti...

Kukaan ei laittanut Baccaraa! Apua niitä naisia! Pitääkin lähteä heti etsimään, että miten heidät kokee vuonna 2009!!

Kari kirjoitti...

Paljon jäi sunnuntaina merkittäviä diskontekijöitä postaamatta. Baccara olisi toki kuulunut joukkoon.

Elegia kirjoitti...

Tässä on minullekin tuttu biisi. Oikeastaan kuulostaa aika kivalta, tykkään discorytmeistä, joten tämäkin uppoaa. Nyt jalalla koreaksi!

Kari kirjoitti...

Elegia: Eiköhän jorata :)